Många drömmer om ett eget fritidshus, med nära till naturen och vackra omgivningar. Aldrig har det varit enklare att få sin önskan att gå i uppfyllelse! Med stöd i hela processen, från kontakter med kommunen till nyckelfärdigt hus krävs det inga förkunskaper av köparen. Tack vare standardiserade husmodeller kan priserna hållas nere, och dessutom blir slutkostnaden förutsägbar på ett helt annat sätt än om man planerar allt eftersom. Gör drömmen till verklighet med ett eget, välplanerat fritidshus.
Växande marknad i många kommuner
Det är inte ovanligt att kommuner tar upp fritidsbebyggelse i sina detaljplaner, och många är väl medvetna om fördelen med att locka semestergäster till sin trakt. Det innebär t.ex. en marknad för restauranger, caféer och livsmedelsbutiker, samtidigt som man kan attrahera besökare till olika aktiviteter. Fritidshusen vill man dessutom ofta bygga på tomtmark en bit ifrån stadens centrum, och man kan i regel acceptera att det är grusväg sista biten — vilket gör det enklare för kommunen att nå upp till kraven jämfört med kvarter för året-runt-boende.
Fritidshus för både sommar och vinter
Att komma ut till stugan är härligt oavsett vilken tid på året det är, något som är värt att minnas i planeringsstadiet. Det är vanligt att äldre fritidshus är oisolerade eftersom de är avsedda för sommarbruk, men genom att bygga med rejäla material och riktiga fönster från början möjliggör man användandet av stugan under hela året. Ska stugan byggas i kallt klimat, t.ex. fjällnära, är det extra viktigt att välja hållbara lösningar för både fasad och tak, eftersom påfrestningarna här i regel är större än i låglandet.
Tips på vägen till fritidshuset
- Lägg tid på att välja platsen för huset. Var kommer solen komma in, och var ligger eventuella grannhus? Husets placering är det enda som inte går att ändra på i senare skeden.
- Rensa på tomten. Även om det kan vara mysigt och ombonat med träd nära inpå knuten är det inte värt att riskera att huset totalförstörs i en storm, i värsta fall med personskada som följd. Vill man behålla ett större, husnära träd är det väl värt att anlita en arborist som kan beskära trädet och skapa säkrare förutsättningar.
- Se även till att röja upp kring vägen, och ha gärna ett litet matförråd och möjligheter till att laga mat och värma huset om det skulle bli strömavbrott eller liknande.