Hitta rätt företagslån för ditt företag

Ett företagslån är ett specifikt lån utformat för ett företag och innebär att ditt företag får en viss summa pengar som sedan betalas av under en bestämd period. När du lånar pengar till ditt företag innebär det också att du måste betala för lånet vilket innebär en form av ränta på pengarna du lånar. Det kan vara svårt att veta exakt vilket lån som passar ditt företag, därför är det bra att jämföra olika lån för att hitta bästa möjliga alternativ. Den som vill kan jämföra långivare på A5.nu.

Ett lån för företag med ambitioner

Ett exempel kan var ett nystartat företag som behöver ansöka om kapital för att på riktigt sätta i gång processen och göra en satsning på exempelvis produktion, lokaler eller marknadsföring. För att kunna ta ett företagslån behöver du vara 18 och ha en fast inkomst. Du måste visa på att du kan betala kostnader som är förbundna med lånet och inte ha betalningsanmärkningar. Det finns grundkrav som de flesta banker eller låntagare vill att du uppfyller för att ditt lån ska bli beviljat. Ditt företag måste ha ett registrerat företagsnamn och vara bokfört i Sverige, aktivt samt ha en giltig företagsform. Utöver det finns även krav på din egen ekonomi.

Vad som krävs för att ta ett företagslån:

  • Säkerhet, i form av egendom eller en person som går i borgen för dig
  • Uppvisa en bra affärsplan, budget och bokslut (om det finns tillgängligt)
  • Kreditupplysning

Företagslån med säkerhet och val av lån

När du vill ansöka om att ta ett företagslån brukar banken begära någon slags säkerhet vilket kan innebär egendom så som mark eller bostadsfastighet men du kan även förbinda en borgensman till lånet som går i god för dig om du inte kan betala. Det är bra att veta att om du inte kan betala tillbaka ditt lån kan det få stora konsekvenser för den som gått i borgen för dig eller din nära familj.

När långivare undersöker vare sig du kan få ett lån eller inte tittat de på hur realistisk din affärsplan är och om det långsiktigt kommer vara gynnsamt. De kan begära referenser, be dig visa erfarenhet och bedöma dig utifrån utbildning. Beroende på vad du har för plan för pengarna kan det vara bra att jämföra vilket lån som ger bäst förutsättningar. Om du inte räknar med direkt avkastning, utan vill låna till en investering som ger långsiktigt utdelning bör du ta ett lån som har längre återbetalningstid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *