Väg för- och nackdelarna med att låna utan UC mot varandra

Här i Sverige är Upplysningscentralen (UC) det ledande företaget när det kommer till att leverera kreditupplysningar. Detta företag håller koll på den ekonomiska historiken för olika konsumenter och företag runt om i vårt avlånga land. När du ansöker om ett lån kontrollerar därför de flesta långivare dig mot Upplysningscentralens register. Samtidigt finns det också en del aktörer som erbjuder dig möjligheten att låna utan UC. Detta är ett alternativ som många konsumenter föredrar.

Samtidigt är det värt att poängtera att det finns såväl för- som nackdelar med denna möjlighet. I denna artikel kastar vi ett ljus på dessa – läs vidare för att lära dig mer!

Fördelarna med att ta ett lån utan UC

När det kommer till fördelarna med att ta ett lån utan UC vill vi framför allt belysa dessa:

  • Mindre påverkan på din kreditvärdighet. Det kan ligga dig i fatet att ha flera kreditupplysningar tagna på dig på kort tid hos Upplysningscentralen. Därför kan det vara mer intressant att ansöka om ett lån hos en aktör som använder ett annat kreditupplysningsföretag. På så vis påverkar inte den upplysning som tas din kreditvärdighet på samma sätt.
  • Snabbare beviljande. De aktörer som använder sig av andra kreditupplysningsföretag brukar generellt sett ha en lite mer strömlinjeformad process. Därmed kan du ofta få ett snabbare beviljande genom att ansöka om ett lån via dem.
  • Möjlighet att låna trots lägre kreditvärdighet. Du kanske inte har ett fläckfritt förflutet när det kommer till det ekonomiska? Om så är fallet kan det vara väldigt svårt att få ett traditionellt lån via banken. Men nischbanker som använder andra kreditupplysningsföretag än UC kan ofta vara behjälpliga ändå.

Nackdelarna med detta upplägg

Lån utan UC kan vara ett bra alternativ för personer som snabbt behöver få tillgång till pengar. Det kan även vara ett alternativ värt att undersöka om du har en lite lägre kreditvärdighet. Men det är viktigt att även tänka på nackdelarna med detta upplägg. Framför allt bör du ha följande aspekter i beaktande:

  • högre ränta
  • risk för överskuldsättning.

Så länge som du är medveten om dessa potentiella fallgropar kan du ha goda möjligheter att fatta rätt beslut.