Är det ett bra tillfälle nu att sälja guld i olika former?

Guld anses ofta vara en tidlös tillgång och en viktig del i en investeringsportfölj. Dessutom har det historiskt sett även varit en betydande del av det arvegods som förs vidare från en generation till en annan. Men ibland kan det uppstå ett bra tillfälle att sälja guld i olika former. Detta oavsett om det rör sig om smycken, mynt eller guldtackor. Samtidigt behöver du göra ett noggrant övervägande innan du skrider till verket med en sådan affär.

 

Här förklarar vi vad du bör tänka på när du försöker avgöra om tidpunkten för en försäljning är den rätta för dig. Läs vidare så får du mer information på detta ämne!

När du överväger att sälja guld bör du hålla koll på dessa faktorer

Funderar du på om det är ett bra tillfälle just nu att sälja guld? Då bör du försöka bilda dig en uppfattning om detta genom att kika på en rad olika faktorer och göra en samlad bedömning. Några av de viktigaste faktorerna som du bör titta på är:

 

  • Guldpriset. Håll ett noggrant öga på det aktuella guldpriset och de historiska trenderna för detta. Om priset är högt eller har ökat kraftigt på sistone kan det vara en bra idé att avyttra dina guldföremål.
  • Ekonomin. Guldet presterar ofta väl i samband med mer osäkra ekonomiska tider. Analysera därför läget i ekonomin för att få en förståelse för om efterfrågan på guld kan tänkas öka eller minska framöver.
  • Valutakurser. Du vill ju sannolikt försöka sälja guld i vår inhemska valuta, det vill säga svenska kronor (SEK). Men om du har tänkt göra en försäljning i någon annan valuta är det viktigt att ta hänsyn till valutakurserna. Detta då de i hög grad kommer att påverka hur mycket pengar du faktiskt får ut genom en eventuell affär.
  • Din ekonomi. Du bör även göra en analys av din egen ekonomi för att utvärdera ditt omedelbara behov av ett kapitaltillskott. Behöver du till exempel snabbt få tillgång till pengar för att kunna betala skulder eller oförutsedda utgifter, alternativt för att kunna göra en investering? Om så är fallet kan du vara lite mer angelägen om att få till en avyttring.