Det kan finnas stora regionala skillnader mellan hur snabba olika bredbandsleverantörer är. Generellt är det så att om man är mest intresserad av att ha ett stabilt och snabbt bredband är det fiber som gäller, samtidigt som det finns fördelar med mobila bredband. I denna artikel ges en överblick av de båda alternativen och hur man kontrollerar vilket som är snabbast i ett visst område.
Snabbt bredband via fiber
Fiber är idag mycket utbrett i Sverige och oftast den snabbaste bredbandsanslutningen. I likhet med alla fasta bredbandsalternativ ingår obegränsad data. Om man är många i familjen och använder tiotalet enheter eller fler, är det definitivt bredband via fiber man ska satsa på. Det finns dock två framträdande nackdelar med fiber:
- Kostnad. Det kan kosta mellan 20 000 och 30 000 kronor att dra in fiber till fastigheten om detta inte redan är anslutet. Detta är alltså en engångskostnad för att koppla upp bostaden till fibernätet. Om bostaden redan är ansluten är det endast månadskostnaden som betalas.
- Bundet till bostaden. Naturligtvis är fiber inte förflyttningsbart. Detta innebär att om man reser mycket och vill ha med sig sin uppkoppling finns anledning att överväga andra alternativ.
Mobilt bredband
Till skillnad från fiber är mobilt bredband en fördel om man kräver flexibilitet, eftersom det är möjligt att förflytta det mobila bredbandet till var än man befinner sig. Det går att välja mobila bredband med obegränsad surf, vilket kan vara bra om man till exempel arbetar hemifrån eller har strömmar mycket film via Netflix. Det kan också vara en lämplig lösning om man till exempel väntar på att få fiber installerat. Några saker att ha i åtanke är dock:
- Hastigheten kan variera. Det finns många variabler som kan påverka hur snabbt internet man kan få med mobilt bredband. Till exempel beror det på hur långt från en mobilmast man befinner sig och om många andra personer i samma område använder mobilnätet vid samma tillfälle.
- Dyrt att köpa till surf. Om man inte har valt ett abonnemang med obegränsad surf kan det bli dyrt att köpa till surf om den tar slut.
Värt att notera är också att bredbandsleverantörer oftast har täckningskartor på deras respektive hemsidor där det är enkelt att kontrollera huruvida täckningen är bra i de områden man vanligtvis befinner sig.