Webbdesigner – yrkes och arbetsuppgifter

Webbdesigner är idag ett yrke som dom flesta känner till, eftersom upplevelsen på internet har blivit så viktig. Besökare ställer höga krav på webbdesign och lämnar sidan snabbt om den inte känns tilltalade. Yrket innebär alltså en del press men är för den sakens skull både roligt och utvecklande för den som är intresserad.

I den här texten kan du lära dig mer om yrkesrollen webbdesigner men också vad jobbet med webbdesign innebär.

En webbdesigner jobbar med webbdesign

Ja, det ligger inget ologiskt i att en webbdesigner arbetar med just webbdesign. Däremot kan man ställa dig frågan om vad yrket innebär och vilka arbetsuppgifter som finns. Svaret på den punkten kan faktiskt skilja sig en del, då vissa arbetar enbart med det grafiska och andra även med innehåll och text.

På det stora hela går arbetet dock ut på att designa en webbsidas utseende, så att det blir både tilltalande och lättanvänt för dom som besöker sidan. Några av dom arbetsuppgifter som en webbdesigner kan arbeta med är:

  • Bestämma färgskalor
  • Välja typografi
  • Välja bilder

Kravet på en snygg och bra webbdesign har helt klart blivit större i takt med att mer tid spenderas på internet, samt att utvecklingen såklart går framåt hela tiden. Om man som besökare hamnar på en sida som känns gammal, omodern och mer eller mindre orörd sedan långt tillbaka stannar man heller inte särskilt länge, utan letar sig vidare – troligen till en konkurrent.

Webbdesigner är ett varierande yrke

Även om det kan verka enformigt att jobba med webbdesign så är det faktiskt ett väldigt varierande yrke. För en webbdesigner är inget uppdrag det andra likt – varje kund får en skräddarsydd lösning efter önskemål och behov och en webbsida kan ju variera i utseende i oändlighet. Grunden förvisso ungefär den samma i varje uppdrag men i steget där fantasin tar vid kan man leka med både färg och form för att nå fram till det slutliga resultatet.

Man kan säga att webbdesigner är ett väldigt kreativt yrke och även om man utför sina arbetsuppgifter för sig själv så är det inte ovanligt att man arbetar nära en rad andra yrkesgrupper som är ens kollegor. Det är så ledes också ganska socialt tack vare det, och att man såklart har en nära kontakt med kunderna som beställer jobben inom webbdesign.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *