Vad är egentligen mikrolödning?

Kanske har du hört begreppet mikrolödning förut. Kanske har det varit hos en reparatör som sagt att din telefon behöver detta för att fungera igen. Men vad är det egentligen för något?

Lödning

Innan man förstår vad mikrolödning är för något är det bra att först ha koll på lödning. Lödning är, kort beskrivet, ett sätt att sammanfoga metallstycken. Genom att metallen smälts över fogen emellan dem, sätts de samman.

För att göra det använder man en lödpenna, eller lödkolv som det också kallas. Det här krävs även vid mikrolödning, men pennorna kan se lite annorlunda ut. Effekten kan variera mellan allt från 10 Watt till 150 Watt. Det är vanligt att pennorna har en effekt på ca 15 – 30 Watt när det gäller mikro, även om det givetvis kan variera.

Kan användas när din telefon eller surfplatta ska repareras

Lödning brukar användas när en kabel har skurits av och behöver sammanfogas igen till strömkretsen. Att göra det här i en telefon kräver en stadig hand. Mobiltillverkarna vill givetvis ha så små komponenter som möjligt i modellerna, vilket ju användarna uppskattar.

Vid lödning av kretskortet stöter man på komponenter som är närmast mikroskopiska. Att använda sig av standardverktyg är uteslutet. Att reparera med mikrolödning kräver god erfarenhet samt speciella verktyg som gör det möjligt att arbeta med stor precision.

Allt som lagas under mikroskop är mikrolödning

Mikrolödning i sig är en ganska bred term. Dock brukar man säga att den lödning som behöver ske under mikroskop är just denna sorts av lödning. Mikroskopet krävs delvis eftersom lödspetsen är väldigt liten. För att minimera misstag och verkligen se vad man håller på med, arbetar många med mikroskop.

När används det?

Det finns ett antal vanliga problem som kan åtgärdas mikrolödning. Till exempel:

  • Inget skärmljus
  • Fukt- eller vattenskada
  • Laddar inte
  • Kortslutningar
  • Touchen fungerar inte

Det är inte säkert att alla dessa problem kan åtgärdas med enbart mikrolödning, men ofta är det just det som krävs.

Så mycket kostar det

Att på förhand säga vad det kostar är svårt. Gäller det dataräddning kan det kosta allt mellan någon tusenlapp och flera tiotusentals kronor. Gäller det byte av USB-kontakt eller att skärmljus saknas, så kan det bli betydligt billigare. Ofta anges priser ”från”, till exempel från 699 kronor, eller från 599 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *