Så fungerar en QR-kod i praktiken

Även om du aldrig tidigare har hört talas om begreppet QR-kod är sannolikheten stor att du är bekant med sådana koder. Dessa används nämligen i flertalet olika marknadsföringssyften och blir allt mer vanligt förekommande. Du kan bland annat hitta dem på visitkort, affischer och liknande.

Trots detta är det fortfarande många som inte vet exakt vad en QR-kod egentligen är. När ämnet kommer på tal undrar många hur en sådan kod ser ut och hur den egentligen fungerar. Det kan ibland vara ganska komplicerat att förklara hur det ligger till. Därför har vi tagit fram denna lilla snabbguide till vad QR-koder är och hur de fungerar i praktiken.

Vad är en QR-kod och hur fungerar den?

En QR-kod är en liten grafik som består av svarta fyrkanter och punkter. Tanken är att den ska kunna skannas med hjälp av en modern smartphone med en app som läser QR-koder. Koden leder ofta till en specifik webbplats men den kan även innehålla information om bilder, videoklipp och andra ting. Syftet är att du enkelt ska kunna föras till en sajt eller liknande utan att själv behöva knappa in adressen till denna.

QR-koder fungerar i stort sett på samma sätt som de streckkoder som du hittar i din lokala livsmedelsbutik. Du skannar koden med din smartphone på följande sätt:

  • Öppna den app i din mobil som läser QR-koder.
  • Håll din enhet över en QR-kod så att koden tydligt syns på mobilens skärm. Antingen skannar din mobil nu koden automatiskt eller så behöver du trycka på en knapp för att skanna den.
  • Din smartphone kommer nu läsa koden och vidta den åtgärd som den är tänkt att utföra. Detta sker inte alltid omedelbart utan på de flesta enheter kan det dröja några sekunder.

Dessa koder finns överallt runtomkring dig

När du väl har skannat din första QR-kod kommer du att se dessa koder överallt runtomkring dig. De har flera olika syften och leder till olika digitala destinationer. Det är också såväl enkelt som roligt att skanna koderna för att se vart de tar dig. Så se till att hålla utkik efter dem och ha din QR-läsare redo!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *