Tänk på säkerheten när du ska cykla mountainbike

Tänk på säkerheten när du ska cykla mountainbike

Mountainbiking är en sport där många farliga situationer potentiellt kan uppstå. Många som tycker om att cykla mountainbike gör det ofta i branta sluttningar eller på smala stigar med tuff terräng. Även om man bara cyklar på ganska snälla stigar i skogen, bör man fortfarande se till att man åker på ett säkert sätt. Tänk på detta innan du ger dig ut.

Cykeln

Bra cykelsäkerhet börjar med själva cykeln. Du bör ha en mountainbike som passar dig. Till exempel bör du kunna stå över den med båda fötterna plant på marken, utan att behöva sträcka på dig alltför mycket. Du bör också kunna undvika att röra ramen när du står över den. Anledningen är att för stora cyklar kan bli farliga i nödsituationer, när du snabbt behöver nå ner med fötterna för att kunna undvika att en olycka förvärras. Därutöver är det givetvis viktigt att kolla att bromsar och växlar fungerar som de ska.

Bär hjälm

Det här behöver kanske inte ens sägas. Att bära hjälm när man cyklar är viktigt. Kör man mountainbike i tuff terräng är det nästan ännu viktigare. Se till att bära en hjälm som passar ditt huvud och att spänna åt hakbandet ordentligt. Du bör kunna få in ett finger mellan haka och band – men inte mycket mer än så. Hjälmar är billiga, enkla att införskaffa och faktiskt vara skillnaden mellan liv och död om en olycka är framme.

Det finns dock många olika typer av hjälmar. Att ha en motorcykelhjälm när man kör mountainbike ger visserligen bra skydd – men är kanske inte särskilt passande. Det finns lätta och tunnare hjälmar som ger bra skydd även för haka och kinder.

Om hjälmen är skadad eller sprucken bör den bytas ut. Om den inte är det bör du byta hjälm ändå ungefär vart femte år. Detta för att säkerställa att hjälmen verkligen skyddar dig om du skulle ramla.

Följ trafikregler

Även om du med mountainbike kanske cyklar mest i skogen eller i bergen, kommer det säkerligen hända att du beblandar dig med trafiken. Ha alltid ett sunt förnuft med dig och försök samspela med fotgängare och bilister så gott det går. Det här bäddar för säkrare cykling överlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *