Fallgropar att undvika när du ska använda cykelsits

En cykelsits är en praktisk lösning för att få mindre barn med på cykelutflykten. Det kan också vara en lösning för att cykelpendla till jobbet och släppa av barnet på förskolan. Som alltid när man ska ut i trafiken finns det risker, och cykling är givetvis inget undantag från det. Även om man i hög grad kan undvika trafikerade vägar på väg till förskola eller jobb, finns det fortfarande ett antal saker som är bra att känna till när det kommer till användning av cykelsitsar.

Varningarna nedan handlar främst om säkerhet. De flesta modeller idag uppfyller höga standarder, men som till exempel har framgått i test av Råd och Rön, finns det en del saker som brister hos vissa fabrikat. Därför är det viktigt att man jämför noggrant och länge, och inte förhastar köpet. Att ta sig tiden att hitta rätt cykelsits är något som sannolikt lönar sig i slutändan.

Men vad är det då man egentligen ska undvika? Här ger vi ett par exempel.

Kompatibiliteten med din cykel

En av de första sakerna att kolla är kompatibiliteten med din cykel. Ett tydligt exempel är att en del sitsar avses monteras på en pakethållare. Har du ingen pakethållare, bör du givetvis inte köpa en sådan sits. Men det finns sitsar som är anpassade för en del ramstorlekar, och alla cyklar är definitivt inte formgivna för att husera en cykelsits.

Börja inte för tidigt

Att ta med barnet för tidigt kan bli farligt. Se till att barnet är tillräckligt gammalt och att det kan hålla upp huvudet själv. Vidare bör du ha hittat en hjälm som passar barnets huvud på ett bra sätt. Om inte – är det inte särskilt klokt att ta med barnet ut på cykelturen. En del sitsar är tillverkade för barn ned till nio månaders ålder, men ta inte för hårt på dessa siffror. Se istället till att barnet på ett bra sätt kan sitta i sitsen, och att det finns en bra hjälm som passar.

Undvik trafik

Ska du köra på vägar med tung trafik? Då är det nog bäst att helt och hållet undvika att ta med barnet på cykelturen. Visserligen har många större städer välutvecklade cykelbanor även i de mer centrala delarna, men det kan vara klokt att avstå. I slutändan är beslutet givetvis upp till dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *