Tips om du vill satsa på PPM-fonder

I Sverige finns flera stora PPM-fonder som är knutna till så kallade PPM-förvaltare eller PPM-rådgivare. I de 30 största fonderna finns cirka 770000 sparare och 60 miljarder kronor i förvaltat kapital. Det är med andra ord mycket pengar som finns inom PPM-fonder. Och som alltid när det gäller pengar måste man vara försiktig. I den här texten listar vi några tips man borde tänka på angående PPM-fonder.

Ha koll på börsen själv eller med en advisor

De här premiepensionsförvaltarna har fått förtroendet att förvalta PPM-pengar åt hundratusentals svenskar. Ofta har de lyckats övertyga godtrogna PPM-sparare om det förträffliga i att låta en professionell förvaltare ta hand om dessa pengar och få dem att växa. En PPM-förvaltare sparar alla PPM-pengar i en eller flera fonder och förvaltar aktivt pengarna genom att investera dem i globala aktier och ränteindex. Med andra ord riskerar en PPM-förvaltare dina pensionspengar. Det är alltså extremt viktigt att du har koll på olika PPM-fonder och hur deras utveckling har varit för att våga satsa dina pengar inom fonden. Titta på om fonden har gått med vinst eller inte under de senaste fem åren och vilka aktier som köps och sälja inom PPM-fonden. Hur har det gått för de aktierna? Det kan vara bra att ta en advisor inom PPM som hjälp.

För att kunna satsa sina pengar säkert på PPM-fonder måste man kunna börsmarknaden, i alla fall lite. Man måste ha koll på marknadernas tillväxt, aktier och räntor. Även om PPM-fonder ofta satsar på säkra aktier och ränteindex som man får vinst av efter en längre tidsperiod så är det viktigt att ändå ha koll. Det är ju ändå dina pengar och din pension som sätts på spel.

Kostnader på PPM-tjänster med advisor

Att satsa sina pengar inom PPM-fonder innebär inte bara att man kan gå med vinst. Tjänsten kostar naturligtvis. PPM-advisorer gör inte sina tjänster gratis och avgiften kan bli väldigt saftig. Avgiften är en procentuell del av vinsten, det vill säga desto mer vinst du går med, desto mer måste du betala. Å ena sidan ger detta dig säkerheten att PPM-advisoren även är personligt intresserad av att dina pengar växer och att aktierna går bra. Å andra sidan kan avgifterna bli extremt höga och vinsten blir i slutändan inte så stor. Det är därför extremt viktigt att kolla avgifterna med PPM-fadvisoren och jämföra med andras erbjudanden. Du ska ju inte bli lurad på din pension och gå med den största vinsten som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *