Så fungerar gåvokort till företag

Gåvokort kan beställas av, och ges till, både privatpersoner och företag. En leverantör av gåvokort erbjuder dessa kort har specifikt utformade gåvokort till företag. De är utformade för att möta behovet av brett utbud och skatteregler.

Brett utbud – Något för alla

Det som kännetecknar gåvokort är att mottagare kan växla in kortet mot ett flertal olika produkter. Kortet ger tillgång till en specifik gåvoshop och beroende på vilket kort som ska lösas in nås olika produkter. Gåvokort till företag har ofta en viss inriktning på vad som kan köpas med kortet. Ska det exempelvis ges bort som sommarpresent passar ett ”sommarkort” och inför jul ett ”julgåvokort”. I och med att utbudet är brett kan både gammal som ung hitta en produkt som tilltalar dem.

Så fungerar det

Företaget beställer det antal gåvokort som önskas ges bort till de anställda. Det vanligaste är att detta sker inför julen. Värdet på dessa gåvor hålls då på en nivå som innebär att det inte blir skattepliktigt (se nästa rubrik).

Mottagarna får beviset och kan sedan logga in på en specifik hemsida och välja vad kortet ska växlas in mot. Det kan exempelvis vara allt från salladsbestick till biobiljetter. Gåvokort till företag kan generellt beställas med eget tryck – förutsatt att en större mängd beställs. Därmed kan företaget även skicka med en jul- eller sommarhälsning alternativt hälsning till 50-årsfiraren. Att ha med en hälsning skapar även en mer personlig prägel på gåvan.

Skatteregler för gåvokort till företag

Gåvokort till företag är utformade för att det inte ska vara skattepliktigt för mottagaren. Det krävs att värdet på gåvan inte uppgår över en viss nivå. Vilken nivå detta är beror på vid vilket tillfälle som kortet ska ges bort.

 • Julklappar
  Gåvokort, och andra julklappar, är skattefria – förutsatt att vissa regler är uppfyllda. För det första krävs att värdet (inklusive moms) maximalt får vara 500 kr. För det andra får den bara ges en gång per år. För det tredje krävs det att alla anställda (eller de flesta av dem) får denna gåva. Skulle exempelvis bara en person av trettio få julgåvan är det inte skattefritt.
 • Minnesgåva
  Om en person har jobbat på företaget i 20 år kan en ”minnesgåva” ges av företaget. En present som tack för lång och trogen tjänst. Utöver detta tillfälle kan även samma gåva ges vid stora livshändelser. Det kan exempelvis vara att personen fyller 50 år. För att minnesgåva ska kunna ges vid födelsedag eller liknande krävs att personen jobbat varaktigt på företaget i minst sex år. Värdet är maximalt 15 000 kr inklusive moms och gäller maximalt en gång per person.
 • Sommargåva
  Skattemässigt finns inget som heter ”Sommargåva”. Det innebär att presenten istället ska ses som gåva och vara skattepliktig. Gåvokort till företag är ibland utformade som ”sommarkort” eller ”sommargåva” och det är fullt möjligt för ett företag att ge bort sådana presenter. Men det är då viktigt att komma ihåg att det är skattepliktigt.
 • Jubileumsgåva
  En gåva som ges till de anställda när företaget fyller jämnt. Det kan exempelvis vara när företaget fyller 25 år eller 50 år. I detta fall är värdegränsen på gåvan 1500 kr. Många företag som säljer gåvokort till företag har även kort som är värda 1500 kr just för att kunna möta behovet från de kunder som söker jubileumsgåvor.
 • Marknadsföringsmaterial / Reklamgåva
  Profilprodukter räknas som marknadsföringsmaterial och kan ges till både anställda, kunder och leverantörer. Det kan vara allt från pennor och kepsar till T-shirts eller ett USB-minne. Det viktiga är att produktens primära mål är att göra reklam för företaget. Dessa ska ha ett ”obetydligt” värde. Det går inte att hävda att ett gåvokort till företag är av ”obetydligt” värde. Ska marknadsföringsprodukter ges bort ska de ha ett tydligt budskap och fylla en marknadsföringsfunktion.
 • Representationsgåva
  Representationsgåva är en gåva som ges till ett företag för att skapa eller bibehålla en god kontakt. Det kan liknas med att ha med sig en vinflaska eller blombukett när man går på middag hos vänner. Ofta nämns vinflaska och chokladaskar i detta sammanhang. Värdet får vara 300 kr/person.

(Vid osäkerhet – kontrollera alltid gällande nivåer på Skatteverket.se. Många företag som säljer gåvokort till företag är även väl insatta i gällande regler och kan ge rekommendationer kring vad deras kunder bör välja för gåva utifrån tillfälle)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *