Hur höga brukar mäklararvoden vara i Sverige?

De flesta mäklararvoden i Sverige ligger på omkring 2-3 %. Ofta ligger de någonstans i mitten eller lite högre upp i detta spann. Men de skiljer sig samtidigt åt mellan olika aktörer beroende på en rad olika faktorer.

Bara någon procent hit eller dit gör ju ganska stor skillnad när det rör sig om en så pass stor affär som en bostadsaffär. Därför rekommenderar vi att du tar hjälp av sajten JämförMäklare.nu när du ska jämföra fastighetsmäklare och deras arvoden. Genom att göra detta kan du skaffa dig ett ess i rockärmen inför förhandlingen om mäklarens arvode!

Så höga brukar mäklararvoden vanligtvis vara i vårt land

Den genomsnittliga andel av slutpriset som en mäklare tar i arvode varierar beroende på många olika faktorer. Några exempel på sådana faktorer är:

  • vilken typ av bostad som ska säljas
  • var i landet bostaden är belägen
  • din mäklares arvode i procent.

Det kan med andra ord vara så att ett genomsnittligt mäklararvode i Göteborg skiljer sig en del åt från motsvarigheten i till exempel Stockholm eller Malmö.

Mäklararvoden är generellt sett förhandlingsbara – du kan ju alltid försöka att förhandla ner arvodet lite grann om du vill. Men i de allra flesta fall brukar mäklaren ändå lägga sig någonstans mellan omkring två och tre procent av köpeskillingen. Detta är en summa vilken du som säljare ansvarar för att betala till din fastighetsmäklare.

På denna nivå ligger ett mäklararvode i Göteborg

Som vi redan har nämnt brukar de flesta fastighetsmäklare debitera ungefär två till tre procent i arvode. Detta gäller även för de mäklare som är verksamma i Göteborg. Faktum är att arvodena generellt sett är aningen lägre där än i Stockholm. Med detta sagt är skillnaderna ganska små – det handlar oftast bara om enstaka bråkdelar hit eller dit.

Ett mäklararvode i Göteborg ligger ofta på runt två procent. Det varierar dock en aning beroende på objekttyp. Så här ser snittarvodena ut i staden beroende på vilken typ av bostad du vill sälja:

  • villa: 2,0 %
  • bostadsrätt: 2,3 %
  • radhus eller parhus: 2,4 %.

Dessa siffror kan du med fördel ha i bakhuvudet när du eventuellt inleder en förhandling med en fastighetsmäklare om dennes arvode.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *