En av de stora firmorna i Stockholm som gör stambyte har en FAQ på sin hemsida. Här finns en hel del information för den som vill veta mer om vad det innebär att byta stammar, ledningar och rör i en fastighet. Det kan vara relevant för exempelvis fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och villaägare – eller bara för den som är nyfiken på hur det fungerar och vill veta mer. Här nedan sammanställs några av de vanligaste frågorna som tas upp, till exempel:
- Hur fungerar det med renoveringarna?
- Hur lång tid tar det?
Vad kostar ett stambyte i Stockholm?
Exakt vad det kostar är svårt att säga på förhand. Den här rörfirman säger att det kan kosta allt mellan 250 000 och 350 000 kronor per lägenhet i ett flerfamiljshus. En faktor som också påverkar priset starkt är vilka tillval till badrummen som väljs av de boende i lägenheten. Även materialvalen på tillvalen har en roll i vad det slutligen kommer att kosta.
Den som vill ha ett mer exakt pris gör bäst i att kontakta en entreprenör. Att hitta en firma som erbjuder stambyte i Stockholm är som regel ingen större utmaning. Urvalet är stort och det är många som tar in offerter från flera aktörer innan de väljer att anlita någon. Den som bor i en mindre stad har ett lite mindre urval – men eftersom det är ett så stort arbete, är många villiga att resa en liten bit för jobbet.
Så lång tid tar ett stambyte
Precis som svaret på frågan ovan så varierar det naturligtvis gällande hur lång tid ett stambyte tar. Det beror främst på hur många stammar det finns i fastigheten, men fler faktorer spelar givetvis in. Den här firman brukar dela upp arbetet i etapper, bland annat genom att ta reda på hur mycket tid som behöver spenderas i varje lägenhet.
I snitt tar det mellan sex och åtta veckor från början till slut, per lägenhet. Det är dock inte ovanligt att det tar upp till 10 veckor när det görs på det traditionella sättet. En del projekt i centrala Stockholm anges ha tagit betydligt längre – beroende på svårare arbetsförhållanden.
Hur fungerar det med renoveringarna?
I samband med ett stambyte är det bästa valet att samtidigt renovera. Främst gäller det här badrummen, men även köket kan påverkas i hög grad av arbetet. Faktum är att det är svårt att komma ifrån en renovering – åtminstone av badrummet, där stora delar av golv och väggar behöver rivas upp.